Beijing

Posted 2007-06-13 18:59 by

Op de dag van vertrek hoeven we gelukkig pas in de middag op Schiphol te zijn. Er moet namelijk nog veel gebeuren voordat we helemaal gereed zijn voor vertrek. Uiteraard (?!) halen we het makkelijk (hoewel de NS roet in eten probeert te gooien) en stijgt het vliegtuig op de aangegeven tijd met ons (en Wim Kok) aan boord op van Schiphol.

Op Beijing Airport worden we welkom geheten door onze gids Jack. Samen met de chauffeur brengt hij ons naar het hotel en zal hij ons morgen rondleiden langs een aantal hoogte punten van de stad.

Voor iedereen die de verhalen over de rijstijl van de Chinezen niet gelooft…ze kloppen. Onze chauffeur draait z’n hand niet om voor een manouvre waarbij hij binnen 50 meter van de meest linkse rijbaan drie banen ‘opschuift’ om vervolgens rechtsaf te slaan. Later in de week zullen we nog een keer een taxi rit mee maken waarbij de chauffeur ongeveer de gehele tijd (zo’n 20 min) zijn hand op de claxon laat rusten.

Stadstour
De tour begint bij de tempel van de hemel. Bij de bouw geloofde men dat 9 een heilig getal was en dus is alles maar dan ook alles, tot aan de straat stenen aan toe, deelbaar door 9. Een uitzondering daarop is een van de tempel gebouwen, met 4 pilaren voor de 4 seizoenen, met daar om heen 12 pilaren voor de 12 maanden in een jaar en daar weer om heen 24 pilaren voor de 24 maanden van het boerenjaar, waarin steeds iets nieuws geoogst kon worden.

DSCN5188

Alles in China, of in ieder geval dat wat met (bij)geloof te maken heeft, heeft een symbolische waarde. Zoals bijvoorbeeld ook de kleuren die gebruikt worden. Blauw voor de lucht, groen voor het land en rood voor welvaart en geluk.

Na de tempel van de hemel, volgt de Lama Tempel, een boedhistische tempel, met o.a. een 18 meter hoge boedha, met nog eens 18 meter onder de grond en uit 1 stuk boom. Het Tian’anmen plein is een saai plein eerlijk gezegd, met enorme gebouwen zoals de Great Hall of People voor partijbijeenkomsten van 10.000 mensen of een diner voor 5.000 te gelijk. De Verboden Stad is het woon/werkpaleis van de keizer, waar deze woonde met soms wel 3.000 concubines, vrouw, moeder en euneuchs. Het was er een verradelijke bedoeling. Men vergiftigde en moordde er lustig op los om maar zo dicht mogelijk bij de keizer te kunnen zijn.

Tussen de Klokkentoren en de Drum toren begint onze middag excursie door de Hutongs. Hutong betekent ‘naar het water’. Toen de Mongolen hier woonde waren dit de wegen met aan de uiteinden een waterput. We worden met een Riksja door de smalle grijze straatjes gereden. Na het vele wandelen deze dag, een welkome afwisseling. Tijdens de tour mogen we zelfs even een kijkje nemen bij een lokale gepensioneerde bewoner. Waarchijnlijk verdient hij hiermee een zakcentje bij, want al snel na ons staat de volgende groep al in het (te) kleine hofje te wachten.

Great Wall
De volgende ochtend zijn we er al weer vroeg bij als we worden opgehaald voor de dagtocht naar de Chinese Muur. Na een rit van ruim 4 uur (waarvan zeker 2 uur Beijing spits) worden we gedropt bij het begin punt. We lopen de tocht van Jinshanling naar Simatai. Een stuk van zo’n 10km waar we 4 uur over mogen doen. Een hele uitdaging zal blijken.
Stipt om 3 uur ‘s middags komen we bij het eind punt aan en dan hebben we (kan het nu al zeggen) een (zo niet HET ;-) hoogtepunt van de reis beleeft. Wat is dit indrukwekkend!

DSCN5292

Rust dag
Na zo’n inspanning, zijn we blij dat we het vandaag rustig aan kunnen doen (geen slecht advies van het reisbureau ;-). Met een bezoekje aan het Zomerpaleis en een overdekte elektronica markt van 6 verdiepingen met alles, maar dan ook alles voor je pc, sluiten we het eerste deel van onze reis af.

Morgen pakken we het vliegtuig naar Lanzhou, om vandaar uit in 6 uur met een auto naar Xiahe te rijden.

De foto’s van dit deel van de reis vind je hier.

Comments

  Textile help
Around2Seas

External Links

RSS Feeds

Search This Site